Wat is sexting?

Sexting bestaat uit de Engelse woorden “sex” en “texting” (dit laatste woord betekent sms’en). Sexting is dus het versturen of delen van seksueel getinte foto’s, video’s of berichten via je mobiele telefoon of computer. Veel jongeren vinden het spannend om aan sexting te doen met hun vriend of vriendin. Helaas, staan jongeren niet genoeg stil bij het feit dat deze foto online staat en dus makkelijk verspreid kan worden.

Hoevaak komt sexting voor?

Het rondsturen van naaktselfies of seksfilmpjes komt vooral voor  leerlingen van middelbare scholen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag Jongerenpanel. Meer dan de helft (55 procent) zegt dat bij hun op school wel eens filmpjes of foto’s in omloop zijn geweest waarop een medeleerling naakt te zien is. Bij niet-middelbare scholieren gebeurt het minder (38 procent). Bijna 300 jongeren die aan het onderzoek meededen hebben wel eens een naaktfoto of seksfilm van zichzelf gemaakt. Hierbij kwamen de foto’s of filmpjes in 14 procent van de gevallen onder ogen van onbekenden.

Een derde van de meisjes is wel eens gevraagd om een naaktfoto of –filmpje te maken. Ruim één op de zes jongeren heeft wel eens een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf gemaakt. Jongens en meisjes maken ongeveer evenveel naaktselfies. Maar van meiden lekken de meeste filmpjes uit. Twee derde van de meisjes die zo’n filmpje of foto maken, delen deze met hun vriendje. Deze worden later vaak verspreid omdat het uit is, blijkt uit het onderzoek.

Waarom komt sexting zo vaak voor?

Jongeren kunnen verschillende redenen hebben om pikante foto’s van zichzelf door te sturen. Meestal past sexting bij het normale seksuele experimenteergedrag van jongeren binnen een relatie. Ze zoeken bijvoorbeeld bevestiging (ben ik wel mooi of leuk genoeg?), ze vinden het een spannend idee of hun vriendje vraagt er om. Een aantal jongeren doet ook aan sexting met vreemden omdat ze dit veiliger vinden. Het verzenden van de foto’s heeft dan als doel om een vorm van seksuele aandacht te vragen. Soms is het ook dat jongeren sexting doen voor de grap of als uitdaging onder vrienden.

Hoe ga je als ouders om met sexting?

Jongeren experimenteren met seks ook online. Sexting is lang niet altijd een probleem meestal gebeurt het binnen een relatie en dan is er ook niets mis mee. Het wordt wel een probleem als één van de twee de beelden verder verspreidt. De beelden kunnen dan overal terecht komen en dan is het onmogelijk om ze te verwijderen. Het is daarom belangrijk dat scholen en ouders hierover praten met jongeren. Als kinderen ongeveer 11 jaar zijn is het goed dat ze weten wat de risico’s zijn van sexting. Uit onderzoek blijkt dat kinderen niet op een idee worden gebracht maar ze juist sterker worden gemaakt om goede beslissingen te nemen als het nodig is.

Tips die ouders en scholen kunnen geven aan jongeren:

  • Jongeren moeten weten wat ze moeten doen als ze naaktfoto’s tegenkomen via social media of WhatsApp. Ze moeten de beelden verwijderen en niet doorsturen. Als ze dat wel doen zijn ze strafbaar. Ze moeten zich ook bewust dat het een enorme schade kan brengen aan degene die op de foto of film staat.
  • Jongeren moeten weten zelf heel voorzichtig te zijn met sexting. Vertel dat je liever hebt dat ze het niet doen en als ze het dan doen, dat ze moeten zorgen dat ze niet herkenbaar in beeld zijn. Dat bijvoorbeeld hun gezicht niet in beeld is. Zorg er ook voor dat ze op de hoogte dat ze het alleen met iemand doen die ze goed kennen.
  • Vertel jongeren dat ze nooit iets moeten doen wat ze zelf niet willen: laat je niet onder druk zetten of chanteren.
  • Vertel tieners waar ze hulp kunnen krijgen als er iets is misgegaan. Het liefst wil je dat ze naar jou komen, ondanks de schaamte. Maar als ze dat niet willen, dan kunnen ze meteen naar HelpWanted.nl; daar helpen ze je met oplossingen en adviseren ze over het doen van aangifte. Speciaal voor kinderen en jongeren is er ook Meldknop.nl; daar kunnen ze ook terecht voor andere internetproblemen.

Kwetsbaar Online is er voor jullie!

Ben je ervan overtuigd dat een lezing over cyberpesten, sexting meer ouders kan helpen? Neem contact op voor de mogelijkheden. Wij geven lezingen en gastlessen aan jongeren, ouders, docenten en schoolbesturen, op maat.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt