Het 4de leefdomein

Tijdens het kennismakingsgesprek met jongeren stellen we als behandelaar steeds de vraag naar het 1ste, 2de en 3de leefdomein van jongeren. We willen weten hoe hun gezin er uit ziet, waar ze op school zitten en hoe het daar gaat en hoe ze hun vrije tijd opvullen.

Sinds een paar jaar merken we echter dat social media en online gedrag een steeds grotere rol gaan spelen. Daarom spreken we van het 4de leefdomein.

 

Samenvattend kennen we dus de volgende vier leefdomeinen:

  • 1ste domein: thuis
  • 2e domein: school
  • 3e domein: vrije tijd
  • 4e domein: online wereld

Als behandelaar is het erg belangrijk om dit 4de leefdomein te bevragen. Ga hierbij niet uit van wat je zou verwachten bij dit kind of deze jongere. Hun online leven ziet er vaak veel anders uit dan hun offline leven. Dit kan zowel positief als negatief zijn.

Ga op zoek naar de persoonlijke stijl van het kind in de diverse leefdomeinen. Dit kan per domein verschillen.

Wanneer je een kind wil versterken binnen een bepaald leefdomein, kunnen de sterktes die het kind al bezit binnen een ander domein namelijk heel makkelijk ingezet worden.

Kinderen en jongeren op een goede manier begeleiden op het gebied van gaming, (sociale) media en internet kan knap lastig zijn, zowel voor ouders als voor andere (professionele) opvoeders.

Kameleon

De digitale wereld gedraagt zich als een kameleon: net op het moment dat je denkt dat je het ziet, veranderen de omstandigheden en voelt het alsof je weer met lege handen staat.

Een ding staat als een paal boven water: kinderen en jongeren hebben ons keihard nodig om gezond, veilig, sociaal en verstandig om te leren gaan met media.

Een mediaopvoeder moet van goeden huize komen om in de wervelende wereld van de moderne media stevig op de been te blijven.

5 vragen voor Hulpverleners

5 belangrijke vragen om inzicht te krijgen in het 4e leefdomein.

  1. Welke social media gebruik je?
  2. Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per dag aan sociale media?
  3. Vertel eens wat over de online contacten die je hebt. Hoeveel vrienden heb je, zijn dat allemaal mensen die je ook in het echte leven ontmoet?
  4. Wat deel je allemaal met anderen?
  5. Heb je wel eens wat vervelends meegemaakt met of gezien op sociale media? Hoe ben je daar mee om gegaan? Of hoe zou je ermee omgaan als er iets vervelends gebeurt?

Kwetsbaar Online

Wil jij meer informatie over mediaopvoeding gerelateerd aan jouw professie? Kwetsbaar Online houdt gastlessen en lezingen op scholen, voor ouders maar ook voor hulpverleners. Neem contact op voor de mogelijkheden bij jou in de buurt.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt